Beschouwende tekst?

Een beschouwing geeft de lezer de mogelijkheid zelf over iets na te denken. Zo geeft een beschouwing bijvoorbeeld de voor- en nadelen van een onderwerp, maar ook verschillende meningen van deskundigen of betrokkenen. Verder worden vaak ook de oorzaken en gevolgen met de mogelijke oplossingen in een beschouwing behandeld. De schrijver mag in de conclusie zeer licht zijn mening geven, maar in principe moet hij die keuze aan de lezer overlaten.
 
Een beschouwende tekst heeft een bepaalde structuur. Je moet bij het schrijven van je tekst een keuze maken uit de onderstaande structuren:
 

a.     Vraag-antwoordstructuur

De inleiding bevat een vraag en in het middenstuk bespreek je de antwoorden op die vraag. Je sluit af met een conclusie of samenvatting.

b.     Voor- en nadelenstructuur

Je introduceert je onderwerp in je inleiding. Dan bespreek je in het middenstuk de voordelen en de nadelen. Je sluit af met een afweging van de diverse punten.

c.     Probleem-oplossingstructuur

In je inleiding introduceer je het probleem. In je middenstuk bespreek je waarom het een probleem is. Wat zijn de oorzaken en wat zijn de gevolgen van het probleem? Wat zijn mogelijke oplossingen? Tot slot trek je een conclusie: wat zou de beste oplossing kunnen zijn?

d.     Verklaringstructuur

In je inleiding introduceer je je onderwerp/ verschijnsel. Je kern bevat de kenmerken van het verschijnsel. Wat zijn voorbeelden ervan? Eventueel kun je ingaan op oorzaken en gevolgen van het verschijnsel. Tot slot rond je je onderwerp af.